Moreel Leider

Quotes over moreel leiderschap

Hieronder een aantal quotes over moreel leiderschap. Nuttig omdat ‘even aan het denken zetten’ een belangrijke kwaliteit is van een moreel leider. En dat is wat deze quotes doen: even uit de routine, een moment van reflectie en openstaan voor nieuwe inzichten.

De doelen van de technologie waardoor we ons leven laten vormgeven, zijn niet in ons belang. Dat is de ongemakkelijke waarheid van de aandachtseconomie

James Williams, ex medewerker Google, nu Oxford University

What we need is for enough students to learn to use ethical thinking during design to make a difference in the world’

Barbara Grosz, Higgins Research professor aan Harvard

Het volgen van regels leidt niet tot vertrouwen, denken vanuit beginselen wel

Alex Brenninkmeijer, hoogleraar, rechter en voormalig ombudsman

Hoe groter de druk, hoe langzamer je moet gaan denken

Eigen citaat

Gewoonte is de vijand van het geweten

Eigen citaat

Juist dagelijks kiezen tussen waarden vraagt karakter

Eigen citaat

Quotes in moreel leiderschap en kracht van aanhalingstekens

Een belangrijke kwaliteit van een moreel leider en moreel leiderschap is kunnen vertragen in denken. Dit wil zeggen: uit de respons van actie en reactie komen om afstand te nemen. Door afstand te nemen overzie je beter welke opties er zijn en wat de gevolgen van elk van die opties zijn. Het is een uitdaging om de vaardigheid van het vertragen in denken over te brengen op anderen.

Quotes dwingen de hersenen tot vertragen. Doordat ze de lezer even op een ‘puntig’ feit wijzen of in de vorm van een paradox staan. Doe daarom je voordeel met bovenstaande quotes. Maak gebruik van de kracht van aanhalingstekens! Heb je zelf een mooie quote? Laat het aan ons weten. We plaatsen hem graag.

Aanhalingstekens voor qoutes over moreel leiderschap
Aanhalingstekens doen soms wonderen voor het denken

Traag denken in het moreel waardenkompas

Ook in het moreel waardenkompas is in verschillende bouwstenen veel aandacht voor het vertragen in denken. De sterkte van de bouwstenen Persoonlijk Leiderschap, Organisatie en Openheid wordt onder andere afgemeten aan acties die worden genomen om het automatisme van actie en reactie / stimulus en respons uit het denken te halen. Het confronteren met uitspraken van personen en paradoxen (schijnbare tegenstellingen) en dilemma’s helpt daarbij.

Quotes als start van een morele dialoog

Bovendien zijn quotes kort, wat ze geschikt maakt als korte energizer om een gesprek aan te wakkeren. Geen lange inleiding, maar juist een korte ‘prik’ om de hersenen even uit een normale denkpatroon te halen. Daarom zijn zoals gezegd ook jouw quotes welkom. Laat het aan ons weten. We plaatsen ze graag.